Pratite nas

Predavanja

Erik O. Wright: Nadilaženje kapitalizma realnim utopijama

Možda postoji drugačiji put koji ide onkraj kapitalizma: nadilaženje izgradnjom emancipatornih alternativa kapitalizmu u prostorima i pukotinama kapitalističke ekonomije i borba da se ti prostori obrane i prošire.

pročitaj više...

Yanis Varoufakis: Ispovijesti nepredvidivog marksista

Grčki je ekonomist, široj javnosti postaje poznat po svojim analizama krize eurozone i njenih posljedica u Grčkoj kao i po žestokim kritikama mjera štednje koje su provodile EU i posljednje dvije grčke vlade.

pročitaj više...

Costas Douzinas: Filozofija i otpor: Grčka i budućnost Europe

Izlaganje će na primjeru Grčke preispitati uzroke trenutnih socio-ekonomskih i političkih kriza te tipove, strategije i oblike otpora koji su niknuli u posljednje tri godine.

pročitaj više...

Chantal Mouffe: Kako tumačiti nedavne prosvjedne pokrete: agonistički pristup

U ovom će predavanju govoriti o široko rasprostranjenim tumačenjima prosvjednih pokreta koji su od 2011. godine nastali u nekoliko zemalja.

pročitaj više...

Bernard Stiegler: Konzervativna revolucija, ideologija i organologija

U ovom će se predavanju pokušati detaljno analizirati ova nesretna situacija te će se pronaći teorijski okvir baziran na općoj organologiji u čijem je temelju promišljanje materijalističke misli.

pročitaj više...

Silvia Federici: Rod i demokracija u neoliberalnoj agendi i feminističke politike u prošlosti i danas

Federici će govoriti o ulozi koju je ova velika iluzija odigrala u feminizmu te joj suprotstaviti doprinos feminističkih pokreta demokraciji shvaćenoj kao samoupravljanje i ravnopravna raspodjela zajedničkog.

pročitaj više...

Maurizio Lazzarato: Kriza duga: kriza kapitala?

Lazzarato tvrdi da se dug ne može promatrati kao jednostavni ekonomski mehanizam zbog toga što je on ujedno i tehnika kojom se upravlja individualnim i kolektivnim subjektima i kojom se oni kontroliraju.

pročitaj više...

Slavoj Žižek: Ljubav kao politička kategorija

Ljubav je bez okrutnosti nemoćna; okrutnost bez ljubavi kratkotrajna je strast. Ono što ljubav čini anđeoskom, što je uzdiže iznad puke nestabilne i patetične sentimentalnosti, jest sama okrutnost te ljubavi, povezanost ljubavi s nasiljem.

pročitaj više...

Alvaro Garcia Linera

Političar, matematičar i sociolog te trenutni potpredsjednik Višenacionalne Republike Bolivije. Godine 2005. kao kandidat Pokreta za socijalizam postaje drugi čovjek države i desna ruka predsjednika Eva Moralesa.

pročitaj više...