Pratite nas

Predavanja

Catherine Malabou: Postrodna teorija i žensko

Počevši sa Sartreovim esejom Razmišljanja o židovskom pitanju, u kojemu on daje negativnu definiciju židova kao koncepta osmišljenog od antisemita, poslužit ću se istom metodom i postaviti pitanje može li se „žensko“ shvatiti na ne-esencijalistički način.

pročitaj više...

Guy Standing: Povelja prekarijata: od opasne klase do klase za sebe

Neoliberalizam je doveo do nastajanja globalne klasne strukture koja se nameće nacionalnim strukturama. Kako bi došlo do pomaka prema fazi ponovnog ugrađivanja, potrebno je razumjeti dinamiku i masovnu klasu u nastajanju – tzv. prekarijat.

pročitaj više...

Rastko Močnik: Teorije ideologije

Slovenski sociolog, teoretičar književnosti, prevoditelj i politički aktivist. Jedan je od prvih slovenskih teoretičara koji je uveo strukturalizam i marksističke teorije filozofa Louisa Althussera u slovensku akademsku zajednicu. 

pročitaj više...

Göran Therborn: Zašto nejednakost ubija

Predavanje će, kroz teorijski pristup i empirijsko kontekstualiziranje, pokušati objasniti razliku između društvenih razlika i nejednakosti, način funkcioniranja nejednakosti i ukazati na smjerove izjednačavanja.

pročitaj više...

Trinh T. Minh-ha: Hod s izbrisanima

Baveći se dominantnim mentalnim sklopom u svjetskom okruženju straha, predavanje, među ostalim, otvara pitanje otpora i „naprednih mjera“ u kontekstu globalne sigurnosti. 

pročitaj više...

John Hutnyk: Quid pro quo: Istok kao karijera

Možemo li shvatiti Marxa čitajući paralelno njegove teorijske i publicističke radove u kontekstu ondašnje antropologije, historijske hermeneutike, kritike političke ekonomije i obraćanjem pažnje na globalna politička previranja koja nisu marila za filozofiju.

pročitaj više...

Francois Laruelle: Esencija 'filo-fikcije'

Filozofiju se često određivalo kao fikciju bez istine. Ovdje se filozofiju, realno i u potpunosti, transformira u fikciju koja se prepoznaje kao takva, ali filozofija kao eksplicitna fikcija istovremeno zadržava misao stila ili duha filozofije.

pročitaj više...